Kuih
Cakoi
Kuih
yang aku minat sangat, sbb tu aku cuba buat sendiri.Dah 2 kali aku buat,
yang mule2 aku buat..kire jadi la.. yang ke2 aku buat- uish,, tak menjadi..masin,
keras dan liat..tak tahu la nape :)
Ini
gambor yang pertama tu
Bentuk
ikot main ikot suke je,, yang penting nganga, gigit dan telan
Cara2 buat cakoi, mule2
- Uli tepung gandum, instant yeast (mauripan), gula, air, garam, telur ayam(sebijik) dan baking soda (yang ni aku tak bubuh) sbb x da jual kat kedai umah aku. Sebab tu tak brapa nak jadi kot..huhuhu
- Dah uli pulak, tutup dgn kain lembab yang bersih..tunggu beberapa jam
- Beberapa jam kemudian, dah kembang macam ni..ambik dan bentukkan ikut suke hati. Kalau x nak melekit, bubuh sedikit tepung supaya tak melekat di jari.
- Panaskan kuali dan goreng sehingga kekuningan.
- Dah siap goreng, boleh la cicah dengan kuah sardin ke, kuah kacang ke atau pon kuah kari.
Sedap dimakan bila waktu petang semasa hujan..
P/S: Bukan senang nak buat kuih ni,ambil
masa jugak.. aku akan sentiasa cuba buat kuih ni sampai aku rasa aku puas hati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan