Khamis, 24 November 2011

KUIH CAKOI


Kuih Cakoi
Kuih  yang aku minat sangat, sbb tu aku cuba buat sendiri.Dah 2 kali aku buat, yang mule2 aku buat..kire jadi la.. yang ke2 aku buat- uish,, tak menjadi..masin, keras dan liat..tak tahu la nape :)

Ini gambor yang pertama tu
Bentuk ikot main ikot suke je,, yang penting nganga, gigit dan telan



Cara2 buat cakoi, mule2

  • Uli tepung gandum, instant yeast (mauripan), gula, air, garam, telur ayam(sebijik) dan baking soda (yang ni aku tak bubuh) sbb x da jual kat kedai umah aku. Sebab tu tak brapa nak jadi kot..huhuhu
  • Dah uli pulak, tutup dgn kain lembab yang bersih..tunggu beberapa jam

  • Beberapa jam kemudian, dah  kembang macam ni..ambik dan bentukkan ikut suke hati. Kalau x nak melekit, bubuh sedikit tepung supaya tak melekat di jari.
  • Panaskan kuali dan goreng sehingga kekuningan.
  • Dah siap goreng, boleh la cicah dengan kuah sardin ke, kuah kacang ke atau pon kuah kari.
 
Sedap dimakan bila waktu petang  semasa hujan..

 


P/S: Bukan senang nak buat kuih ni,ambil masa jugak.. aku akan sentiasa cuba buat kuih ni sampai aku rasa aku puas hati.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan